Всички наши клиенти , които имат имен или рожден ден в деня на резервацията или за периода , за който резервират , получават 40 лева отстъпка от цената на съответния пакет. Отстъпка от 30 лева на всички дами , направили резервация на 8 ми март. Отнася за програмите САМОЛЕТНИ ПОЧИВКИ ЕВРОПА Римини Италия, Кан и Ница Франция и Коста Азар ИспанияПразници в Гърция

Септемврийски празници в Албания и Гърция - Корча, Воскопойе и Кастория
Маршрут: София - Корча - Воскопойе - езеро Малка Преспа - остров Св. Ахил - Кастория - София

Продължителност: 4 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Цена от: 299 лв.

Свържете се с нас: 0700 100 38*
*На цената на градски разговор
Намери цена и резервирай
Дата
Бр. възрастни
Бр. деца


Програма
Коментари и оценка
Предимства на програмата:
 • Три нощувки със закуски и вечери в хотели в центъра на КОРЧА и КАСТОРИЯ!
 • Богата програма, включваща: КОРЧА (Горица - бг.) и МОСКОПОЙЕ в Албания, ДЕВОЛ - важен църковен и просветен център; КАСТОРИЯ (Костур - бг.) и езеро Малка Преспа с остров Свети Ахил - островът на цар Самуил!

1 ден: София - Корча
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Корча. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигаме в Корча или още някога българският град – Горица, разположен в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава.
В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Всъщност Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча”
и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи.
Настаняване в хотела. След кратка почивка се отправяме на освежаващо посещение във фабриката за производство на бира „Корча” с дегустация (включено в цената). Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Корча - Воскопойе - Корча - 50 км.
Закуска. Свободно време в Корча или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до Воскопойе в Девол.
Каним Ви на едно пътуване в отминали времена на слава в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Ще се разходим във Воскопойе – наследник на древния Москопойе, разположен на важен търговски път в миналото, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 – 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, бил сравним с Истанбул! Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Свободно време за разходка и посещение на църквите. Обяд (включен в цената) в местен ресторант, където ще дегустирате местни специалитети: "Lakror në saç" (вид баница с плънка от сирене, зеленчуци или месо, опечена в камина на жар от дърва); "Kernacka" (кебапчета/кюфтета по албански), ще опитате и местна напитка по избор (раки, бира, вино или безалкохолно). Завръщане в Корча привечер. Свободно време. По желание и срещу доплащане (18 евро) вечеря с типична за Корча музика – серенада. Нощувка.

3 ден: Корча - езеро Малка Преспа - остров Свети Ахил - Кастория - 140 км.
Закуска. Свободно време в Корча до 11:30 часа и възможност по желание за посещение на музея на иконата, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.
Отпътуване за Гърция и Кастория с попътно посещение на езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил, разположен в езерото – островът на цар Самуил. На този остров се намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир.
В късен след обяд настаняване в хотела в Кастория. Свободно време за разходка в някога българският град Костур, който днес е един от най-красивите градове на Гърция. Кастория е живописно построен върху най-тясната част „гърлото” на полуостров, който навлиза в езерото Орестиада, на надморска височина 620 м. В уличките си града е запазил повече от 70 църкви и параклиси, някои от тях строени през 9-10 век, когато градът е един от важните български центрове на областта, съхранил е и приблизително 140 големи къщи – всички те архитектурни шедьоври от 17 и 18 век, построени от камък и дърво. Вечеря в таверна на брега на езерото. Нощувка.

4 ден: Кастория - София
Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта.


Пакетна цена на турист:
Настаняване Промоционални цени до 24.08.18 Редовни цени
На турист в двойна стая 299 лева 315 лева
Единична стая 380 лева 395 лева
Трети възрастен 269 лева 285 лева
Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая 235 лева 249 лева

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 1 нощувка със закуска в Кастория , Hotel Anesis в центъра
 • 1 стандартна вечеря три степенно меню в ресторанта на хотела в Корча
 • 1 стандартна вечеря три степенно меню в Кастория в таверна на брега на езерото
 • Посещение с дегустация във фабрика за производство на бира „Корча”
 • Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил
 • Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Уника” с лимит 2000 евро
 • Водач от агенцията през цялото пътуване

Пакетната цена НЕ включва:
 • Туристическа такса за хотела в Гърция - заплаща се лично в хотела
 • Целодневна екскурзия с включен обяд до Воскопойе в Албания – 20 евро на възрастен; 15 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста
 • Вечеря с жива музика „серенада” в Корча – 18 евро; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 25 туриста
 • Музейни такси в Албания: около 500 албански леки

Доплащане:
 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Уника” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 4 лева; туристи над 70 год. доплащат – 7 лева!

Важна информация:
 • От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.
  • за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер
  • за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер
  • за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер
  • за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:
 • 35 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:
 • 7 дни преди началната дата.

Необходими документи:
 • валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта;
 • няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни

Начин на плащане:
 • депозит - 30 % от пакетната цена;
 • доплащане - до 20 дни преди отпътуване;
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Информация за посещаваните обекти:
 • Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро - един остров в затънтените краища на Северозападна Гърция пази спомени за българското минало. Това е остров “Свети Ахил” в Малкото Преспанско езеро, което заобиколено от величествени планини се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон в езерото, дълъг почти километър ни отвежда до острова „Свети Ахил”, от който ни делят само няколкостотин километра и… десет века история. Тук, на острова се е издигала любимата резиденция на цар Самуил.
 • Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност, с усещането за онази хармония и сигурност, които са изпълвали първите хора при Сътворението.
 • На източния склон на острова се издигат величествените останки на храма „Свети Ахил”. По размери храма не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите.
 • Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофазите на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил….

Описание на Кастория
Кастория или още наричан от нас българите – Костур е живописен град, удивително наподобяващ град Охрид. За приликата допринася разположението му на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви.
Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му.
Езерото Орестиада - разположено в Северозападна Гърция, недалеч от границата с Албания, между планините Витси и Грамо, дало името на областта. Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на 630 метра надморска височина. Площта му е 28 квадратни километра, а водосборният му басейн e 253 квадратни километра. Дълбочината на езерото е приблизително 9 метра. Езерото е дълго 30 километра и има обем от 100 000 000 кубични метра вода; оформено преди около 10 милиона години, в него се вливат 9 малки реки и се срещат над 200 вида птици.

Непознатата Албания - антична, средновековна, православна, българска…..

Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица и Воскопойе
Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.
В Девол са издигнати великолепни храмове и манастири с ктиторството на св. цар Борис, тук е открит прочутият надпис от Балши, свидетелстващ за покръстването на царя-покръстител и неговия народ. Тук са древните епископски центрове, чиито титли още носят архиереи от Българската православна църква - Главиница, Девол, Велица... Тук през Средновековието са светителствали св. Климент и св. Наум, тук са пренесени и до днес се съхраняват мощите на други двама от Седмочислениците, продължители на делото на светите братя Кирил и Методий ¬- св. Горазд и св. Ангеларий. Впрочем тук, в района на днешния гр. Корча, се заражда и самият култ към светите Седмочисленици и техни изображения откриваме в не един храм в днешна Албания. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.

КОРЧА - ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!
Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.
Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече започна. Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки (не пропускайте да опитате местният специалитет лакрор), за любителите на историята и природата, за почитателите на религията и за търсачите на приключения.
Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.
Воскопойе или още Москополе се намира на 21 километра западно от Корча, в планината Островица в Южна Албания, на 1160 m надморска височина. През 17 и 18 век Москополе бил в цветущ град с 60-80 хилядно население. В проспериращия град имало 20 до 26 хубави църкви, печатница (1720 г.) с гръцки и славянски букви, чиито издания намирали широко разпространение. Не липсвали училища, а също и иконописна школа, където се учели и млади българи. През 1744 г. в Москополе основали и "Нова Академия" - единственото християнско висше учебно заведение в Османската империя. В края на 18 в. градът е голям стопански, културно-просветен и християнски център на Балканите.
Йоасаф II Охридски, охридски архиепископ и патриарх от 1719 до 1745 г., е роден в Москополе. По негова повеля печатницата в Москополе за първи път отпечатва „Аколутия“, тоест Служба, на Свети Седмочисленици. Там Седмочислениците са възвеличавани като „спасение за българите“, „стълбове и равноапостолни пастири на България“. За пръв път житието и службата на св. Наум Охридски се печата също там (на гръцки) през 1740 г., с посвещение на архиепископ Йосаф. В 1770 г. тук се печата първият речник на съвременните езици албански, арумънски, гръцки и български.